Thursday, February 18, 2010

sentiasalah bersyukur

penyakit.....?
putus cinta.....?
masalah kewangan.....?
macam2 lgi.................

semuanya pasti sudah dalam aturanNya....

setiap hari kita sentiasa mengeluh.mengapa begini...mengapa kita tidak mendapat apa yang kita inginkan.kita selalu cakap 'aku sudah berdoa kepada Allah..mengapa Dia tidak makbulkan?'..sampai satu tahap kita hampir2 berputus asa meminta dariNya.

itulah Allah..semua janjiNya pasti sesuai dengan firmanNya.

Dan Tuhanmu berfirman: "Berdoalah kepada-Ku, niscaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina."-al-mu'min:40

banyak lagi bukti yang menunjukkan bahawa Allah itu maha penerima doa..maha mendengar..maha pengasih dan penyayang.kita sahaja yang sering terlupa akan sifat-sifat Allah yang maha agung..ini sudah pasti berpunca dari kelekaan kita dalam mengingatiNya..sehingga mudah bagi syaitan-syaitan meracuni pemikiran kita..astaghfirullah..

setiap ujian yang diberikan kepada kita,sudah tentu ada hikmah di sebaliknya.disebalik kegelapan yang kita lalui..pasti akan ada cahaya yang mampu menerangi hari-hari kita..
kehilangan sesuatu yang berharga dalam hidup kita..pasti ada kebaikan di sebaliknya..insyaAllah,akan ada rahmat di sebaliknya...

'sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan' - an-nasyrah:6

Allah maha mengetahui keperluan kita..Dia yang menciptakan kita..sudah tentu Dia akan memberikan apa yang perlu dan terbaik kepada kita..hanya kita yang tidak tahu bila masanya Allah akan berikan itu kepda kita..

yakinlah..setiap masaalah yang menimpa kita..pasti ada jalan keluar darinya..dan yang pasti..pintu itu membawa kita kepada keindahan nikmat-nikmat yang Allah berikan kepada hambaNya yang bersabar..

banyak kesulitan yang menyempitkan manusia,
dari sehasta demi sehasta,
padahal telah begitu sempurna,
Allah menyiapkan jalan keluarnya

ketika lingkar kesulitan itu telah terurai
dan tampaklah jalan keluarnya
manusia masih menyangka
kesulitan itu tiada hujung pangkalnya....

(as-syafi'i)

maka itu..sentisalah bersyukur dan bersabar dengan ketetntuan Allah..dan janganlah sesekali kita berhenti meminta dariNya..

Sunday, February 14, 2010

cubaan suara